Hoe je de kracht van humor in je blogteksten gebruikt

We willen allemaal interessante en goed geschreven webteksten creëren die lezers boeien. Maar bij een goede webtekst schrijven komt heel wat kijken. Want hoe houd je de aandacht van lezers vast? Niet altijd door droge stof neer te pennen, want dan zal een lezer snel weg klikken. Humor in blogteksten kan het grote verschil maken. Daarmee kun je een lastig of minder interessant onderwerp gemakkelijk opfleuren. In deze blog leg ik uit wat je met humor kunt doen.

De kracht van humor gebruiken

Wanneer je de kracht van humor weet te gebruiken, heb je een prachtig instrument om de aandacht van de lezer trekken en vervolgens ook vast te houden. Zet je aan het begin van je tekst een leuke woordgrap of grappige anekdote, dan heb je vaak al direct het ijs gebroken. De aandacht wordt getrokken en de lezer zal nieuwsgierig zijn naar de rest van de tekst.

Het juiste gebruik van humor kan helpen om moeilijke onderwerpen of onderwerpen die wat saaier zijn toegankelijk te maken. Een bezoeker van je site die iets gaat lezen over bijvoorbeeld tuinonderhoud en het nut van goed gereedschap, zal misschien snel afhaken als de blog niet ook wat humor bevat. Maar in de blog kun je makkelijk een grappig verhaal verwerken over de keer dat je de perenboom ging snoeien en op een tuinstoel ging staan. Vervolgens vertel je in geuren en kleuren dat je over de armleuning struikelde en met een grote plons in de vijver terechtkwam.

Dat maakt een in eerste instantie wat saai verhaal over veiligheid natuurlijk een stuk leuker. Je maakt het onderwerp levendig en veel aantrekkelijker. Het is dus een goed idee om regelmatig een grap te maken. Humor is natuurlijk heel persoonlijk en het is wel belangrijk om het op het goede moment en op de goede manier te gebruiken.

Hoe pas je humor in blogteksten toe?

Nu is de vraag natuurlijk, hoe je humor in je blogteksten kunt gebruiken. Simpel gezegd komt het erop neer om je persoonlijkheid naar voren te laten komen. Humor in je blogs kan zorgen voor een klik met je lezers, die je anders niet zo makkelijk zou krijgen. Het zorgt voor ontspanning, plezier en even uit het vaste patroon schieten. Mensen worden erdoor geraakt.

Je kunt humor op verschillende manieren toepassen: met woordgrapjes, een situatie vanuit een heel andere hoek bekijken of iets in het absurde trekken. Een vleugje zelfspot doet het ook altijd goed. Wees brutaal, uniek, denk out of the box en eigenwijs. Dat kan natuurlijk eng zijn, want niet alle mensen zullen je humor geweldig vinden. Maar het juiste grapje op de juiste plek zorgt meestal voor positieve gevoelens. En dat niet alleen, over het algemeen zal een lezer de informatie ook beter onthouden.

Humor kan dus een belangrijke techniek zijn bij het blogs schrijven. Maar het is ook heel persoonlijk en als het je niet ligt, kan het lastig zijn het te gebruiken. Zoals voor mijzelf het geval is 🙂 Haha, zelfspot!

Humor doseren

Moet je nu in elke blog je lezers aan het lachen proberen te maken? Dit is voor een deel afhankelijk van je eigen stijl en het werkvlak van je bedrijf. Het maakt natuurlijk nogal verschil of je in de begrafenissector werkt of kleding voor tieners maakt. Ook is het niet nodig om zoveel grappen in je teksten te verwerken dat de boodschap niet meer overkomt.

Gebruik humor dus met mate en alleen als het relevant is en bij het onderwerp past. Doe het ook op een manier die bij je past. Als je een vorm van humor gebruikt die je niet ligt of waar je je niet bij op je gemak voelt, zal het in de meeste gevallen ook niet goed overkomen. Zorg dat de grappen die je maakt de boodschap van je verhaal ondersteunen en zelfs versterken. Dan maak je echt gebruik van de kracht van humor.

Schrijf jij je eigen blogteksten of webpagina’s en wil je graag meer humor toepassen? Hopelijk kun je bovenstaande adviezen toepassen. Wil je liever een tekstschrijver in de arm nemen voor de teksten van je website? Neem dan contact met mij op, ik help je graag verder!